Di kawasan pameran itu, pelbagai makanan Cina yang kreatif telah dihasilkan. Di kawasan ukiran makanan, sebuah phoenix telah diukir dengan menggunakan sayur-sayuran dalam warna berbeza yang muncul bergetar dengan bulu yang pelbagai warna dan melonjak tinggi di atas Bunga Peony yang diukir dengan lobak putih. Di kawasan hidangan panas, kebanyakan hidangan digandingkan dengan daging dan bahan-bahan vegetarian, hidangan daging merah dan hidangan vegetarian segar yang silih ganti merangsangkan tunas rasa.
Ketua eksekutif bagi Kumpulan LuHua, Xin Xufeng, berkata bahawa rasa mengatasi segala yang lain di dalam undang-undang makan. "Warna, bau dan rasa" bukan sahaja merupakan pemburuan abadi bagi masakan Cina, tetapi juga pemburuan manusia bagi kehidupan yang lebih baik.
Makanan Cina mempunyai konotasi budaya yang mendalam dengan sejarah yang mencakupi ribuan tahun. Makanan Cina mempunyai pelbagai jenis masakan, dan setiap hidangan mempunyai ciri-cirinya yang tersendiri. Di wilayah yang berbeza, terdapat beribu-ribu hidangan yang sesuai dengan pelbagai kemahiran memasak dan gaya mereka yang tersendiri. Kesukaan orang ramai terhadap makanan Cina semakin meningkat sejak kebelakangan ini. "Dengan perkembangan globalisasi, pengguna makanan Cina sudah menjelajah ke seluruh pelusuk dunia. Untuk memastikan masakan Cina mempunyai cita rasa antarabangsa, kami lebih memberi perhatian kepada gandingan daging dan sayur-sayuran dan kesenian plastik sambil pada masa yang sama mengekalkan rasa tradisionalnya," kata Bian Jiang, Naib Presiden bagi Persatuan Masakan China.
No comments:
Post a Comment